Lunchförmåner i EU — en överblick
Skattesubventionerade lunchförmåner är vanligt förekommande bland EU:s medlemsländer och bidrar till att stärka både arbetsmiljö och ekonomi.
Frankrike
Frankrike har den största lunchförmånen, med cirka 4,5 miljoner arbetande fransmän som har en lunchsubvention kopplad till sin anställning. Arbetsgivaren bidrar med mellan 50–60 procent av lunchkupongens värde och den anställde bidrar med resten. Förmånen, som kan uppgå till max 13 euro per dag (cirka 140 SEK), är helt skattebefriad för den anställde och för arbetsgivaren. Förmånen kan nyttjas för att köpa lagad mat på restauranger, bagerier, mataffärer och andra som säljer lagade måltider. Idag är 140 000 företag anslutna till systemet.
En studie av FIDAL-KPMG (2017) visade att systemet bidrog med drygt åtta miljarder euro till restaurang- och livsmedelssektorn, varav sex miljarder kom från kupongerna och två miljarder från kompletterande inköp.
Belgien
Belgien har den mest använda subventionen, sett till andel av den arbetande befolkningen: drygt 2,1 miljoner belgare nyttjar måltidskuponger dagligen. Förmånen, som är en kollektiv förmån i många branscher, har ett tak om åtta euro per dag (cirka 88 SEK). Arbetsgivaren står för 85 procent av summan, som ej belastas med sociala avgifter eller inkomstskatt. Företagen har även avdragsrätt på två euro per kupong, motsvarande 440 euro per år och anställd. Den anställde bidrar med 15 procent, men slipper i gengäld inkomstskatt på förmånen. Avgränsningen gäller även här lagad mat på restauranger, i mataffärer och snabbköp.
Finland
I Finland finns sedan länge en möjlighet för arbetsgivare att subventionera de anställdas lunch genom det som kallas för kostförmån, som skattemässigt betraktas som en naturaförmån (Skatteförvaltningen, 2022). Förmånen kan ges som måltid till subventionerat pris i en personalmatsal eller liknande, eller genom ”riktade betalmedel”, det vill säga lunchkuponger i fysisk eller digital form.
Antingen kan arbetsgivaren betala hela lunchen eller stå för en del av kostnaden, medan den anställde betalar resten av summan genom löneavdrag. Kostförmånen i Finland är den mest eftertraktade anställningsförmånen bland finska arbetsgivare. I en studie utförd för Edenred har upp