Lunchförmåner i EU — en överblick

Skattesubventionerade lunch­för­måner är vanligt förekom­mande bland EU:s medlems­länder och bidrar till att stärka både arbets­miljö och ekonomi.

Frankrike

Frankrike har den största lunch­för­månen, med cirka 4,5 miljoner arbetande fransmän som har en lunch­sub­vention kopplad till sin anställning. Arbetsgivaren bidrar med mellan 50–60 procent av lunch­ku­pongens värde och den anställde bidrar med resten. Förmånen, som kan uppgå till max 13 euro per dag (cirka 140 SEK), är helt skatte­be­friad för den anställde och för arbets­gi­varen. Förmånen kan nyttjas för att köpa lagad mat på restau­ranger, bagerier, mataf­färer och andra som säljer lagade måltider. Idag är 140 000 företag anslutna till systemet.

En studie av FIDAL-KPMG (2017) visade att systemet bidrog med drygt åtta miljarder euro till restaurang- och livsme­dels­sektorn, varav sex miljarder kom från kupongerna och två miljarder från komplet­te­rande inköp.

Belgien

Belgien har den mest använda subven­tionen, sett till andel av den arbetande befolk­ningen: drygt 2,1 miljoner belgare nyttjar måltids­ku­ponger dagligen. Förmånen, som är en kollektiv förmån i många branscher, har ett tak om åtta euro per dag (cirka 88 SEK). Arbetsgivaren står för 85 procent av summan, som ej belastas med sociala avgifter eller inkomst­skatt. Företagen har även avdragsrätt på två euro per kupong, motsva­rande 440 euro per år och anställd. Den anställde bidrar med 15 procent, men slipper i gengäld inkomst­skatt på förmånen. Avgränsningen gäller även här lagad mat på restau­ranger, i mataf­färer och snabbköp.

Finland

I Finland finns sedan länge en möjlighet för arbets­givare att subven­tionera de anställdas lunch genom det som kallas för kostförmån, som skatte­mässigt betraktas som en natura­förmån (Skatteförvaltningen, 2022). Förmånen kan ges som måltid till subven­tio­nerat pris i en perso­nal­matsal eller liknande, eller genom ”riktade betal­medel”, det vill säga lunch­ku­ponger i fysisk eller digital form.

Antingen kan arbets­gi­varen betala hela lunchen eller stå för en del av kostnaden, medan den anställde betalar resten av summan genom löneavdrag. Kostförmånen i Finland är den mest efter­traktade anställ­nings­för­månen bland finska arbets­givare. I en studie utförd för Edenred har upp