Swedbanks privatekonom och Visita: Restaurangbranschen behöver stöd
Den höga inflationen har lett till en avsevärd minskning av hushållens köpkraft. Nu lyfter ekonomer och branschorganisationer frågan om långsiktiga stödåtgärder till restaurangbranschen. Med den privata konsumtionen som avgörande drivkraft står restaurangbranschen, som redan är svårt drabbad av pandemins efterdyningar, inför tuffa utmaningar.
Under ett seminarium i Riksdagen i början av juni diskuterades möjligheten att återinföra någon form av skattebefriad lunchförmån, vilket skulle kunna vara en lösning att långsiktigt stödja både svenska hushåll med köpkraft, och öka efterfrågan i en hårt prövad restaurangsektor. Förutom inbjudna politiker var även representanter från restaurangbranschen, experter och branschorganisationer närvarande.
Thomas Jakobsson, chefsekonom på bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita, var en av dem som deltog i seminariet. Thomas Jakobsson pekar på att restaurangbranschen alltid tagit ett stort ansvar för att anställa grupper som generellt har svårt att få fotfäste på arbetsmarknaden. Branschen har högst andel anställda som är unga, utlandsfödda samt personer med låg utbildning.
– En sådan här reform gynnar givetvis anställningar för de här grupperna och minskar arbetslösheten långsiktigt och ger därmed även lägre samhällskostnader, säger Thomas Jakobsson.
Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, lyfter fram inflationens kraftigt negativa inverkan på hushållens köpkraft. Han understryker att eftersom den privata konsumtionen står för hälften av landets BNP och tillväxt, är det avgörande att hitta sätt att stödja den.
– Jag har aldrig varit med om att köpkraften har fallit så mycket för så många på så kort tid. Det här märks i lönsamheten hos många företag, inte minst för hotell och restauranger, konstaterade Arturo Arques.
Han betonar också vikten av att utforma lösningar som inte bara främjar tillväxt och privat konsumtion, utan även gynnar den övergripande ekonomiska välbefinnandet i samhället. Arturo Arques menar att utan rätt åtgärder kan arbetslöshet och ekonomisk stress öka, men att skattesubventioner för måltider, riktade mot både den pressade restaurangsektorn och hushållen, kan stödja den ekonomiska tillväxten utan att spä på inflationen