Riksdagsledamöter om skatte­sub­ven­tio­nerat måltidsstöd

I början av sommaren samlade riksdags­le­da­mö­terna Mathias Tegnér (S) och Boriana Åberg (M) till ett samtal om hur politiken kan stödja restau­rang­näring och hushållen. Edenred presen­terade ett förslag om att återinföra skatte­sub­ven­tio­nerade lunch­för­måner.

Mathias Tegnér, social­de­mokrat och tidigare ledamot i närings­ut­skottet, beskrev ämnet som spännande. Han lyfte fram att subven­tio­nerade lunch­för­måner kan ha flera poten­tiella fördelar, bland annat att bidra till bättre folkhälsa och ge stöd till restau­rang­bran­schen, som drabbats hårt under pandemin.

- Det är intressant att det både kan påverka folkhälsan positivt och innebära en högre omsättning för många restau­ranger i branschen, säger Mathias Tegnér.

Sara Gille, riksdags­le­damot för Sverigedemokraterna, uttryckte stöd för att titta närmare på frågan. Hon menade att det kan vara fördel­aktigt för samhället på flera sätt, inte minst genom att främja sundare kostvanor bland arbetare och hjälpa restau­ranger att återhämta sig efter pandemin.

- Det som överraskade mig mest under seminariet var att vi ganska många som hade samma syn på förslaget oavsett politisk färg, och det tycker jag är gott, säger Sara Gille.

Thomas Jakobsson, chefse­konom på Visita, belyste de utmaningar som restau­rang­bran­schen står inför i det aktuella ekono­miska klimatet. Han påpekade att vi kan förvänta oss en fortsatt minskning av lönsam­heten, vilket i sin tur kommer att leda till minskad syssel­sättning inom restau­rangsektorn. Jakobsson betonade att restau­rang­bran­schen ofta anställer grupper som har svårt att få fotfäste på arbets­mark­naden och att det är dessa grupper som kommer att drabbas hårdast. Han framhöll att om politiken inte tar tag i problemet, kommer vi att se dessa negativa effekter.

I samband med seminariet presen­te­rades också en ny rapport från Edenred. Rapporten lyfter fram de positiva samhälls­ef­fek­terna av att återin­tro­ducera måltids­sub­ven­tioner i en ekonomisk miljö präglad av inflation och nedgång. Rapporten är baserad på erfaren­heter från andra EU-länder.