“Det finns inte ord för att beskriva hur tufft läget är”

Restaurangbranschen är hårt drabbad – först av intäkts­bortfall under pandemin — och nu av kostnader från hög inflation och höjda räntor.  Tillsammans riskerar det att öka konkurser och arbets­löshet i branschen. Genom att återinföra skatte­sub­ven­tio­nerade lunch­för­måner till anställda kan staten bidra till att yrkes­ar­be­tande har råd att äta lunch ute, vilket skulle ge ett välbe­hövligt stöd till den pressade restau­rang­bran­schen.
Rizan Mustafa, en erfaren aktör i restau­rang­bran­schen, delar sina upple­velser om de utmaningar han står inför och det stöd han och branschen behöver för att överleva och växa.

Konkurserna inom hotell- och restau­rang­bran­schen har sett en påtaglig ökning. Enligt kreditupp­lys­nings­fö­re­taget UC ökade konkur­serna i denna sektor med 33 procent i juli 2023 jämfört med samma period förra året.

Om ett måltidsstöd skulle återin­föras tror Rizan Mustafa att hela restau­rang­bran­schen skulle gynnas. Han förväntar sig att antalet sålda luncher skulle öka, vilket i sin tur skulle skapa fler arbets­till­fällen och bidra till mer livskraftiga företag i branschen.

Rizan, som har över tre decennier av erfarenhet inom branschen, är nu ägare till food court-kedjan Efendys. Efendys slog upp sina portar i Västerås 2019 och har sedan dess kämpat, drabbad av dubbla slag — pandemin och kostnads­chocken som förvär­rades av kriget i Ukraina. Restaurangen riktar sig huvud­sak­ligen till lunch­gäster och den kärvare ekono­miska läget har blivit en märkbar utmaning för verksam­heten.

- Det finns inte ord för att beskriva hur tufft läget är. När vi startade hade vi över 35 anställda. Idag har vi bara 17 kvar, och det beror på pandemin och kriget, säger Rizan.

Rizan berättar vidare att trots att perso­nalen har löner enligt kollek­tivavtal, märker han att de kämpar för att få lönen att räcka till. De önskar extra pass för att kompensera för de ökade utgif­terna, ett tydligt tecken på den ekono­miska belast­ningen många står inför.

Han under­stryker att restau­rang­bran­schen dessutom är viktig för samhället, och att branschen ofta erbjuder syssel­sättning till personer som annars kan ha svårighet att få jobb, exempelvis personer födda utomlands, eftersom alla sysslor inte kräver högre utbildning eller särskilda språk­kun­skaper.

- Jag vill att politi­kerna ska undersöka marknaden och se hur många människor som faktiskt går ut för att äta lunch idag, uppmanar Rizan.

Efter år fyllda med betydande hinder längtar Rizan Mustafa, liksom andra i restau­rang­bran­schen, efter en positiv vändning. Han är dock inte särskilt optimistisk om en snar förbättring, tvärtom förväntar han sig att utmaningarna bara kommer att öka framöver. Han önskar att måltids­stödet skulle kunna tas fram så snart som möjligt för att bidra med den nödvändiga hjälp de behöver för att återigen blomstra.

Se intervjun med Rizan.