“Det finns inte ord för att beskriva hur tufft läget är”
Restaurangbranschen är hårt drabbad – först av intäktsbortfall under pandemin — och nu av kostnader från hög inflation och höjda räntor. Tillsammans riskerar det att öka konkurser och arbetslöshet i branschen. Genom att återinföra skattesubventionerade lunchförmåner till anställda kan staten bidra till att yrkesarbetande har råd att äta lunch ute, vilket skulle ge ett välbehövligt stöd till den pressade restaurangbranschen.
Rizan Mustafa, en erfaren aktör i restaurangbranschen, delar sina upplevelser om de utmaningar han står inför och det stöd han och branschen behöver för att överleva och växa.
Konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen har sett en påtaglig ökning. Enligt kreditupplysningsföretaget UC ökade konkurserna i denna sektor med 33 procent i juli 2023 jämfört med samma period förra året.
Om ett måltidsstöd skulle återinföras tror Rizan Mustafa att hela restaurangbranschen skulle gynnas. Han förväntar sig att antalet sålda luncher skulle öka, vilket i sin tur skulle skapa fler arbetstillfällen och bidra till mer livskraftiga företag i branschen.
Rizan, som har över tre decennier av erfarenhet inom branschen, är nu ägare till food court-kedjan Efendys. Efendys slog upp sina portar i Västerås 2019 och har sedan dess kämpat, drabbad av dubbla slag — pandemin och kostnadschocken som förvärrades av kriget i Ukraina. Restaurangen riktar sig huvudsakligen till lunchgäster och den kärvare ekonomiska läget har blivit en märkbar utmaning för verksamheten.
- Det finns inte ord för att beskriva hur tufft läget är. När vi startade hade vi över 35 anställda. Idag har vi bara 17 kvar, och det beror på pandemin och kriget, säger Rizan.
Rizan berättar vidare att trots att personalen har löner enligt kollektivavtal, märker han att de kämpar för att få lönen att räcka till. De önskar extra pass för att kompensera för de ökade utgifterna, ett tydligt tecken på den ekonomiska belastningen många står inför.
Han understryker att restaurangbranschen dessutom är viktig för samhället, och att branschen ofta erbjuder sysselsättning till personer som annars kan ha svårighet att få jobb, exempelvis personer födda utomlands, eftersom alla sysslor inte kräver högre utbildning eller särskilda språkkunskaper.
- Jag vill att politikerna ska undersöka marknaden och se hur många människor som faktiskt går ut för att äta lunch idag, uppmanar Rizan.
Efter år fyllda med betydande hinder längtar Rizan Mustafa, liksom andra i restaurangbranschen, efter en positiv vändning. Han är dock inte särskilt optimistisk om en snar förbättring, tvärtom förväntar han sig att utmaningarna bara kommer att öka framöver. Han önskar att måltidsstödet skulle kunna tas fram så snart som möjligt för att bidra med den nödvändiga hjälp de behöver för att återigen blomstra.
Se intervjun med Rizan.