Swedbanks priva­te­konom och Visita: Restaurangbranschen behöver stöd

Den höga infla­tionen har lett till en avsevärd minskning av hushållens köpkraft. Nu lyfter ekonomer och bransch­or­ga­ni­sa­tioner frågan om långsiktiga stödåt­gärder till restau­rang­bran­schen. Med den privata konsum­tionen som avgörande drivkraft står restau­rang­bran­schen, som redan är svårt drabbad av pandemins efter­dy­ningar, inför tuffa utmaningar.

Under ett seminarium i Riksdagen i början av juni disku­te­rades möjlig­heten att återinföra någon form av skatte­be­friad lunch­förmån, vilket skulle kunna vara en lösning att långsiktigt stödja både svenska hushåll med köpkraft, och öka efter­frågan i en hårt prövad restau­rangsektor. Förutom inbjudna politiker var även repre­sen­tanter från restau­rang­bran­schen, experter och bransch­or­ga­ni­sa­tioner närva­rande.

Thomas Jakobsson, chefse­konom på bransch- och arbets­gi­var­or­ga­ni­sa­tionen Visita, var en av dem som deltog i seminariet. Thomas Jakobsson pekar på att restau­rang­bran­schen alltid tagit ett stort ansvar för att anställa grupper som generellt har svårt att få fotfäste på arbets­mark­naden. Branschen har högst andel anställda som är unga, utlands­födda samt personer med låg utbildning.

– En sådan här reform gynnar givetvis anställ­ningar för de här grupperna och minskar arbets­lös­heten långsiktigt och ger därmed även lägre samhälls­kost­nader, säger Thomas Jakobsson.

Arturo Arques, priva­te­konom på Swedbank, lyfter fram infla­tionens kraftigt negativa inverkan på hushållens köpkraft. Han under­stryker att eftersom den privata konsum­tionen står för hälften av landets BNP och tillväxt, är det avgörande att hitta sätt att stödja den.

– Jag har aldrig varit med om att köpkraften har fallit så mycket för så många på så kort tid. Det här märks i lönsam­heten hos många företag, inte minst för hotell och restau­ranger, konsta­terade Arturo Arques.

Han betonar också vikten av att utforma lösningar som inte bara främjar tillväxt och privat konsumtion, utan även gynnar den övergri­pande ekono­miska välbe­fin­nandet i samhället. Arturo Arques menar att utan rätt åtgärder kan arbets­löshet och ekonomisk stress öka, men att skatte­sub­ven­tioner för måltider, riktade mot både den pressade restau­rangsektorn och hushållen, kan stödja den ekono­miska tillväxten utan att spä på infla­tionen